Weetje: Circuit Spa-Francorchamps was vroeger twee keer zo lang

spa-francorchamps-oldtrack-04_0

Francorchamps wordt tot de dag van vandaag door de grootste coureurs op aarde bestempeld als knapste circuit ter wereld. Terecht. Maar wist je dat het circuit vroeger een stuk langer was en langs huizen liep?

Ben je ooit eens naar het circuit van Spa-Francorchamps gereden, dan zal je opgevallen zijn dat de wegen er rond ook heerlijk zijn om op rond te toeren. Wat veel mensen niet weten is dat dat vroeger ook het geval was. Anno 2014 is het circuit zo'n 7 kilometer lang, maar tot ver in de jaren 70 was het maar liefst 14 km lang.

Een deel daarvan vind je nog steeds op het huidige circuit, de rest van het parcours liep over de - nu - N62, N68 en de Route de l'Eau Rouge. Op de openbare weg en langs huizen. Gegarandeerd een uniek zicht. In 1970 schakelde de F1 over naar het nieuwe circuit en in 1978 volgde de rest van de racerij. De reden erachter is logisch; de veiligheid kon niet gegarandeerd worden.

Buiten dat het sowieso al gevaarlijk is om langs huizen te scheuren met een F1-wagen, was het gewoonweg te duur voor de eigenaars van het parcours. Zo waren door de lengte zes ambulances nodig en vier brandweerwagens. En met die vloot duurde het nog tot een minuut voor er iemand ter plaatse was na een crash. Spijtig, want het oude circuit kende net zoals Le Mans enkele heerlijke rechte stukken om volgas te bedwingen.

De Huidige lay-out:

Het oude circuit:

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Geert 15:47
afbeelding van Geert

In het museum van het Circuit van Francorchamps, in de kelders van de Abdij van Stavelot staat een maquette van dit oude circuit. Een aanrader.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws