Personificatie: Elf mensennamen voor auto's

renault-zoe-5

Toen we eind vorige week de naam voor Opels nieuwe kleinste in onze mailbox vonden, lagen we bijna in een breuk. In plaats van "Viva" zoals bij Vauxhall, kozen ze voor "KARL". De communisten waren alvast in blijde stemming. Wij gingen ondertussen op zoek naar auto's die een naam als een mens kregen van de constructeur.

Natuurlijk is er de ADAM, het driedeurs karretje van Opel en tegelijk de naam die de basis vormde voor de KARL-benaming. Dat beide namen met hoofdletters geschreven worden, maakt het niet minder opvallend.

Bij Chevrolet hebben ze Caprice. Caprice is een Italiaanse naam en staat voor 'onrealistisch en té verbeeldend'. Nuja...

chevrolet caprice

De Morris Marina was een model uit de jaren '70. Het stond, net als vele andere modellen van het merk, symbool voor de Britse bouwkwaliteit van die dagen. Marina kreeg pas nadien een negatieve bijklank bij ons, dankzij Johnny.

morris marina

niet akkoord

Bij Renault kozen ze voor Clio en Zoe als meisjesnamen voor hun modellen. Al was Zoe niet helemaal akkoord en dreigde ze zelfs een rechtszaak aan te spannen.

Helemaal terug in de tijd gaat de Citroën Rosalie. Citroën gebruikte de benaming voor een viertal modellen in de jaren '30, waaronder een lichtgewicht raceauto.

1934-citroen-8hp-rosalie

zuiders

Giulietta is behalve de bovenstaande mannennamen de enige naam in het lijstje die nu nog in het gamma zit. Toch refereert hij bij Alfa Romeo aan de uitgebreide reeks sportwagens die de Italianen bouwden in de jaren '60 en '70.

alfa romeo giulietta

Het lijkt alsof men vooral in het zuiden van Europa voor meisjesnamen kiest als modelbenaming. Zo waren er de Phedra en Aurelia bij Lancia. De eerste is iets minder roemrijk dan de tweede. De Phedra was de naam van de monovolume die Lancia bouwde samen met Fiat, Peugeot en Citroën. Aurelia was de benaming voor een coupé en cabrio in de jaren '50.

1952 lancia aurelia

Ook de Ford Sierra maakte gebruik van een meisjesnaam, al blijkt dat vooral in Amerika wat bekender te zijn. Bij ons denken we bij het horen van Sierra vaker aan de Sierra Nevada woestijn in Spanje, of aan Sierra Leone, het Afrikaanse land.

ford-sierra

merknaam van zijn dochter

Mercedes haalde tenslotte haar merknaam van de dochter van Emil Jellinek, één van de oprichters van het merk. Die gebruikte de naam voor het eerst bij de Mercedes 35 hp. Later veranderde de merknaam in Mercedes-Benz. In Spanje is het een courante naam voor een meisje.

Niet alleen menselijke namen kennen een wisselend succes, de keuze van een naam voor een auto is niet altijd even eenvoudig, getuige ons artikel over wagens die hun naam niet mee hebben.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
John 19:37
afbeelding van John

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws