Rijtest: Ford Mondeo Vignale

ford mondeo vignale rijtest 2016 2.0 tdci awd 180 vierwiel

Met de Mondeo Vignale richt Ford hun pijlen op de hogere middenklassers van de Duitse merken. Maar zijn wat betere materialen en een ander likje verf de hogere prijs eigenlijk wel waard?

Ford wil de Vignale meer maken dan een neusje-van-de-zalm-Mondeo, ze willen een heuse ervaring creëren. Zo moet je zo’n Vignale model (momenteel beschikbaar op de Kuga, S-Max, Edge en deze Mondeo) bestellen in een Vignale Lounge, word je geholpen door een persoonlijke Vignale Relationship Manager met een verse Nespresso koffie.

Je krijgt zelfs een apart telefoonnummer voor 24 uur op 24 klantenondersteuning, je wagen wordt thuis opgehaald én krijgt bij elke afspraak een gratis carwash beurt. Als je even afgedwaald bent in dit luxe paradijs, ja, we hebben het nog steeds over een Ford Mondeo.

Diezelfde Mondeo waar er maar liefst 4 miljoen van zijn gemaakt in wijlen Ford Genk wilt zich nu met deze Vignale-editie hoger plaatsen dan zijn voorgangers en mindere broeders. Gericht op kopers die iets meer comfort en luxe willen maar toch niet de grootste portefeuille hebben, kunnen nu ook terecht bij de blauwe ovaal voor meer chrome, zachtere zetels en speciale koetswerkkleuren.

Onze Mondeo ziet er in deze Vignale-uitvoering dan ook wel best fraai uit: een zachte bruine kleur, blinkende 19 duims velgen, de hexagonale grille en de full LED koplampen. Samen met de chromen accenten, de grote Vignale-badge en de dubbele uitlaatmonden is het al vlug duidelijk dat je hier met geen instapversie te maken hebt.

afdrukken maar

Eenmaal gezeteld in de eveneens hexagonaal uitgevoerde stoelen word je vlug met je neus terug op de realiteit gedrukt. Voor minimum 37.600 euro (catalogusprijs, incl. btw) krijg je niet alleen een hard plastic dashboard dat heel gevoelig is voor vingerafdrukken maar ook nog niet eens een elektrisch verstelbare passagiers stoel.

De digitale tellerpartij is ook ietwat ongemakkelijk vormgegeven en laat zich niet altijd even vlug besturen door de knoppen op het stuur. Het navitainment-systeem is ook niet altijd even snel en even mooi vormgegeven als we zouden willen voor die prijs.

Motorisch en technisch krijgt de Vignale geen wijzigingen tegen over de Trend en Titanium modellen. Wij reden de ultieme 180 pk sterke 2.0 TDCi die alle kracht naar de vier wielen stuurt. Samen met het geluidswerend glas en het actieve noise canceling systeem met drie microfoons maakt deze diesel van onze Vignale een ideale kilometervreter.

De Mondeo kan met zijn 180 pk, 400 Nm echter maar een tijd neerzetten van 9,3 seconden vanwege zijn 1.528 kg. Ophouden doet hij pas bij 221 kilometer per uur. Sturen gaat zwaar maar accuraat. Rijden doe je op dezelfde veren als de gewone Mondeo, al waren onze schoenen een paar maten groter. Desondanks de 19 inch lichtmetalen velgen werden oneffenheden in het wegdek aangenaam weggefilterd.

met zachte voet

Aan de tandwielen van al dit geweld zien we Ford’s Powershift automaat terug die zonder gemor door alle zes versnellingen gaat, als je een rustige voet hebt natuurlijk. Bij plankgas schakelt de automaat liever eentje naar beneden dan het gigantische koppel in de lage toerentallen te gebruiken en laat ook net niet vlug genoeg zijn versnelling los.

De Vignale Lounge uit je dichtstbijzijnde FordStore uitstappen met een bestelbon kan je vanaf 37.700 euro. Onze Mondeo eindigt met wat extra vinkjes op de optielijst een ruwe 7.000 euro hoger.

conclusie

De Mondeo Vignale is een geval apart. Qua rijden kan hij niet concurreren met een 3 Reeks, qua comfort niet met een C-Klasse en qua technologische snufjes niet met een A4. Allemaal vergelijkingen die vlug zijn gemaakt als we naar de prijs kijken. Aan de andere kant rij je wel niet met de zoveelste donkerblauwe 3 Reeks rond op de baan én kan je de onderhoudskosten wel uitdrukken in euro en niet in ‘stukken van mijn lijf’. De extra diensten zoals het ophalen en de carwash kunnen ook een beslissende factor zijn voor diegenen wiens agenda amper een leeg vakje heeft.

Specificaties

Motor

2.0 TDCi

Vermogen

180pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

6-bak sequentieel

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

1 582 kg

Topsnelheid

221 km/u

0 tot 100 km/u

9.30 sec

Gemiddeld testverbruik

6.30 L/100km

Min. kofferinhoud

540 L

Max. kofferinhoud

1 446 L

CO2-uitstoot

138 g/km

BIV

€ 746.00

Rijtaks

€ 485.00

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Adriaan 19:22
afbeelding van Adriaan

Voor een 2.0 diesel, met 4*4 vind ik 6,3l/100km echt wel zeer goed meevallen. Mijn 1.6 105pk schoemelsoftware auto verbruikt bijna zoveel.

Sander Vranckx 07:59
afbeelding van Sander Vranckx

kan het zijn dat jullie een oude foto van z'n dashboard gebruikt hebben?

Jos D. 18:18
afbeelding van Jos D.

Voor 37.000 € heb ik een standaard Audi A4 2.0 TDI 190 PK. En dan moet het feest nog beginnen :-(
Dan lijkt me deze Mondeo een koopje. Who cares als niet de allerlaatste snufjes aanwezig zijn. Je hebt een goed rijdende wagen met heel veel comfort.

Adolf Van Oostende 01:01
afbeelding van Adolf Van Oostende

Als afhaalservice en wasbeurt vd wagen de criteria zijn , kun je voor dat budget wellicht ook een Lexus IS300h vinden , dan zit je niet met een stinkdiesel waarbij je riscico hebt op problemen met EGR , roetfilter , 2 massa vliegwiel , trillingsdempers op de krukaspulley's die soms om de 40K Km al moeten vervangen worden wegens weeral versleten enz

Jos D. 08:04
afbeelding van Jos D.

En over welk merk/model heb je het dan ?

tomtom 15:10
afbeelding van tomtom

Gelukkig is de Mondeo Vignale ook te koop met turbobenzine en zelfs met benzine-elektrohybride als aandrijving. Een stinkdiesel is dus helemaal niet nodig.

DUMON DIRK 12:01
afbeelding van DUMON DIRK

Ik heb nu bijna 2 1/2 jaar mijn Mondeo Vignale. Motor top, electronica min. De service: ik was bij de eerste Vignale bezitters, zou met veel show afgeleverd worden: niets daarvan, net dezelfde behandeling als ware het een Ford-Ka..... auto ophalen voor defect: niets daarvan, je moet hem brengen. Auto gereinigd na elk bezoek: niets daarvan: enkel bij onderhoudsbeurt....er is helemaal geen verschil in behandeling. Electronica problemen: radio uitval, navigatie uitval, parkeerassistentie uitval met schade aan mijn velgen tot gevolg maar Ford komt daar dan niet in tussen, want assistentie is hulpmiddel en bestuurder is verantwoordelijk.....nu uitval van adaptive cruise control. Vorige maal was ik mijn wagen 1 maand (jawel) kwijt. Nu zal het ook weer enkele dagen duren. Gelukkig nog in garantie en gelukkig heb ik 500€ bijbetaald voor verlengde garantie tot 5 jaar.
Tevreden van de auto, doch niet van de electronica

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws