4 redenen waarom een rookverbod in de auto een goed idee is

rokeninauto_01

Hangt het van Open Vld af, dan mag er binnenkort niet meer gerookt worden in de wagen indien er passagiers van -16 mee zijn. Want de partij diende er een wetsvoorstel voor in. Wij geven alvast vier redenen waarom dit misschien wel een goed idee is.

Na het vliegtuig, de trein, metro en bus... lijkt er nu ook stilaan een rookverbod te komen in de auto. Waardoor je al op een step moet rondbollen om je nog met opgestoken sigaret te kunnen verplaatsen. Nu zijn we verre van de brave voorvechters van het gezonde leven, iedereen doet namelijk wat 'ie wilt. Maar op roken in de auto maken we een uitzondering, want bij elke echte Autofan zou dat voor een kleine hartaanval moeten zorgen. Waarom? Wel, door deze vier redenen:

Groene Michel XL

Laten we maar meteen de open deur intrappen met een Hulkiaanse voet; roken is ongezond. Meer nog, roken in de auto is exponentieel ongezond. Brits onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een sigaretje opsteken in een auto even slecht voor je longen is als een pakje Groene Michel in één keer oproken (niet helemaal hun besluit maar enfin). Het resultaat? Passief meeroken in een stilstaande auto is 11 keer erger dan in een café waar nog gerookt mag worden, in een rijdende auto is dat 7 keer erger.

Roken-in-Auto

Voor de statistieken

Alles van gps, over dat broodje gezond waarvan de tomaat aan de rand bengelt tot de smartphone is een afleiding als je achter het stuur zit. De sigaret is daar geen uitzondering op. Zit je achter het stuur, dan moet je namelijk bezig zijn met rijden, niet met wegtikken van de as in de middenconsole. Moet je plots uitwijken voor pakweg een overstekend hert, dan heb je maar 1 hand aan het stuur en is de kans groot dat Bambi zijn laatste huppel heeft gemaakt. Toegegeven, het is wel een stuk ruiger om met opgestoken sigaret te kijken naar je ravage, dan met je smartphone in de hand...

Arbre Magic

Je stinkt. Sorry, anders valt dat niet te verwoorden. Op onze aardbol heb je twee soorten rookgeur; de gezellige met de gitaar, twee jonge deernes en zakje marshmallow aan het kampvuur geur en de stank van verbrande dromen. Sigaretten, die vallen net zoals sigaren in die laatste categorie. Als je zelf die geur wilt meezeulen doorheen het leven, dan is dat je goed recht. Echter moet je ook denken aan de gezondheid van je auto. Want ondergetekende zijn tenen krullen alvast als 'ie een Nissan GT-R (echt verhaal) ziet voorbijrijden waarvan de chauffeur meer geniet van zijn sigaret dan van zijn automobiel. En nee, zo'n arbre magique met vanillegeur lost het probleem niet op.

Roken-in-Auto

Restwaarde

Een nieuwe auto verliest té snel zijn waarde? Fout. Nieuwe auto's waarin werd gerookt (of die tegen een boom werden geparkeerd), die verliezen pas echt snel hun waarde! Bijna niemand op de tweedehandsmarkt wilt namelijk jouw rookkot op vier wielen overnemen. Enerzijds door de geurmengeling van rook en arbre magique dat doordrongen is in elke vezel van het interieur, anderzijds omdat je 5 jaar na aankoop nog steeds een wolk as over je heen krijgt als je vol op de rem moet gaan staan. Want die restanten van de sigaret kruipen in elk hoekje en gaatje. Rook dus buiten de auto, niet in de auto. Het zal je enkele duizenden euro's opleveren.

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Quin 12:36
afbeelding van Quin

Ik vind het een dwaze maatregel, eigenlijk.
Als je alleen in je wagen zit, zie ik geen reden waarom dit niet meer zou mogen. Het is enkel je eigen wagen en longen die je op dat moment bevuilt. Plus, het is niet dat de afleiding van een sigaret gelijk staat aan een gsm-gesprek achter het stuur.

En ja, ik heb nog gerookt achter het stuur en ben toch Autofan :-p.

Sven 12:57
afbeelding van Sven

het wetsvoorstel gaat dan ook over "roken in de wagen in aanwezigheid van -16jarigen". CD&V heeft trouwens een gelijkaardig voorstel klaar, met de leeftijdsgrens op 18 jaar.

Quin 13:20
afbeelding van Quin

Ok, dan moet ik eerst wat beter lezen inderdaad, excuus :)!

Maatregel is zeker te begrijpen in zo'n geval, nooit gerookt als er volk in m'n auto bij zat.

JanMijnBotte 14:36
afbeelding van JanMijnBotte

Verbod hier, verbod daar...
Ik ben er wel klaar mee.

Verbeter me als ik fout ben, maar ik denk dat er groter problemen zijn die we moeten aanpakken ipv deze zever.
Ik heb zelf nooit gerook, ja ik heb als kind in een auto gezeten waar ze soms met meer dan 2 gelijktijdig zaten te roken en neen da's zeker niet gezond.
Maar ik denk dat voor sommige dingen we aan de opvoeding moeten werken en niet altijd mensen "straffen".
Als het argument de kost voor de gezondheidszorg is dan lijkt een module me mogelijk waar je mensen die roken uitsluit voor bepaalde zorgen. Idem voor de gordel, je doet niemand kwaad als je je gordel niet aan doet.
Als je kiest hem niet aan te doen moet je wel verantwoordelijk zijn voor je eigen gevolgen.

Glenn 16:51
afbeelding van Glenn

Idem hier. Die regelneverij loopt echt wel uit de hand.

Mijn ouders roken beide, zelfs toen ik als kleine meereed in de wagen. Gezond zal het wel niet geweest zijn, maar het is niet dat ik er iets aan overgehouden heb. Dat je het beter niet doet daar zal iedereen wel mee akkoord zijn.

Trouwens als de overheid echt begaan is met onze gezondheid, dan verbieden ze de verkoop van sigaretten toch? Of zou het toch over de centen gaan? Mmmm :-/

jelle Dr 18:25
afbeelding van jelle Dr

Verwacht u aan nog meer absurde wetten, dit is nog maar het het begin.
Ik heb het al eerder gezegd, mensen blijf is een tijdje thuis. Doe wat onderzoek over bepaalde gebeurtenissen, die een grote invloed hadden op ons als mens, zoek zowel in recente en verdere geschiedenis. Neem gerust uw tijd en kom tot een conclusie die je nooit dacht. Stap uit de grote deceptie. Dit is nog maar het begin. Eerst ga je vol ongeloof reageren, pas een tijd daarna dringt het door en gaan je ogen beginnen open gaan.

Dan heb je hun spelletje door en zal je beseffen dat ze ons niet dienen maar wel enkele belanghebbende boven hun.
BTW: John Lennon had het al lang door, luister maar eens naar de tekst: Working Class Hero
Ze willen een totale politie staat, dat doen ze met het zaaien van angst en terreur.
Niets is wat het lijkt, laat mainstream media voor wat het is want zij maken immers deel uit van het probleem. Bovendien had 9-11 niet alleen de ongeveer 3000 slachtoffers in de VS, maar meer dan 1,5 miljoen. Nog slechts drie landen en dan hebben ze alle banken in de grote wereldbank. Doe maar jullie research en neem vooral de tijd. Ik kon het ook eerst niet geloven, 't heeft een tijd geduurd om het te aanvaarden, want het is heavy stuff die indruist tegen het geloof in de samenleving. Nu ben ik blij dat ik het weet en ben ik anders gaan leven en denken.

Dankzij het web komen we fanalen te weten, daar hebben ze hun echt wel in vergist.
Hun spelletje is bijna uit als iedereen het weet.

Jelle Dr 18:26
afbeelding van Jelle Dr

Fanalen was een autocorrectie fout, lees; "vanalles"

willem 19:41
afbeelding van willem

Aan alle verslaafde paffers.
Beseffen jullie niet dat jullie aan de hengel van de schatrijke tabaksfabrikanten hangen?
Alles wordt tegenwoordig steeds meer gefilterd, van schoorsteen, uitlaat en zelfs de sigaret.
En dan bewust (niet rook mogen), maar moeten inhaleren, daar is heeeel goed over nagedacht.
Dat heet verslaving en in dit geval een vieze stinkende welke niets leuks oplevert.
Besef; Rook in je longen, het is een zot die het heeft verzonnen.
Misschien ben je te overtuigen, je gaat toch ook niet aan een uitlaat zuigen.
En is de (verslavings)honger niet te stillen, zijn er altijd nog nicotinepillen.
Beter voor jezelf en overig mens en dier, probleem voorbij en iedereen plezier.

berre 08:56
afbeelding van berre

3 puntjes (en ja ze komen van een roker)

1/ Regering heeft geld nodig, en gezondheid is een mooi "excuus" (zie ook suikertaks bv). Indien gezondheid prioritair is verbied sigaretten dan volledig... maar dan komt de staatskas in de problemen natuurlijk... vandaar dat de prijsstijgingen ook telkens relatief "miniem" zijn, indien ze een pakje sigaretten verdubbelen van prijs zullen teveel mensen ineens stoppen met een zware impact op de staatsfinanciën.
Boetes worden ook betaald en men gaat verder, leg in de plaats van een boete een rijverbod op van een week en je zal eens zien hoe de nieuwe regel (als die erdoor komt) gerespecteerd zal worden.

2/ Roken is ongezond, en zeker in de auto... maak je de beslissing voor jezelf dat je wil roken, hypothekeer jouw omgeving daar dan niet mee en zeker niet je kinderen.
Begin ook niet over vroeger dit en vroeger dat, vroeger waren er ook geen autogordels achteraan...

3/ Elke vorm van afleiding aan het stuur zou moeten verboden worden. Ik rook, drink, eet, ... niet achter het stuur... Waarom? Omdat ik met een potentieel moordwapen van meer dan een ton op de baan ben. Vorige week nog iemand op zijn rijvak zien "zwalpen", mijnheer was een boterhammetje aan het eten en een blikje cola aan het drinken. Nota bene aan een school! Raak één keer met je wiel de borduur en zelfs met je beide handen aan het stuur ben je de controle over je wagen kwijt.
Iedereen vindt van zichzelf dat ze een schitterende chauffeur zijn, en iedereen vindt van zichzelf dat ze hun auto perfect onder controle hebben, en iedereen vindt van zichzelf dat ze nog perfect kunnen rijden na 5 pintjes... tot ze iemands kind doodrijden.

Maar bon we dwalen af, ik ben dus voorstander

B

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws