BMW Ur-Roadster viert 25 jaar moderne roadsters met propellerlogo

bmw-ur-roadster_01

De oervader van de familie Z3, Z4 en zelfs Z8 was deze Ur-Roadster van BMW ///M. Die concept zag het levenslicht in 1990, exact 25 jaar geleden. Haal de feestballonnen maar boven.

Eind jaren 80 kreeg de designafdeling van BMW M GmbH de opdracht om nieuwe projecten te bedenken. Ulf Weidhase (de man die later de E46 M3 vorm gaf) kwam op de proppen met deze Ur-Roadster. Een cabrio met een op z'n minst opvallend uiterlijk waarbij vooral de brede wielkasten achteraan opvallen, de instapdrempel en luchtgaten achter de voorste wielen. Een design dat serieus indruiste tegen Weidhase zijn motto: 'Kracht moet je voelen, niet zien'.

Onder de kap schuilt dan ook de 2.3-liter viercilinder vanuit de eerste M3 (E30). In die Dreier was het blok alvast goed voor 200 pk, hoeveel pk's er beschikbaar waren in de Ur-Roadster werd nooit meegegeven. Wel bleek achteraf dat het niet zomaar een designfolie was, want het gehele concept (lichtgewicht, achterwielaandrijving, twee zitplaatsen) zorgde voor de ontwikkeling van de Z3.

bmw-ur-roadster

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Anton B 11:45
afbeelding van Anton B

//EDIT: Klopt, deze Ur-Roadster was de voorvader van de Z3 en opvolgers, niet van de Z1. Die reed al sinds eind jaren 80 met zakkende deuren ;-) Wel als proeftuin, want BMW heeft nooit winst gemaakt op de Z1. Op de Z3 en Z4 daarentegen...

pol 12:59
afbeelding van pol

Achterkant lijkt sterk op de Fiat Coupé van toen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws