Michelin Tweel is belachelijke naam voor belangrijke luchtloze bandentechnologie

michelin-tweel-2014_01

Na de overstap van houten wielen naar velgen met tubes, is de Tweel misschien wel de belangrijkste evolutie in bandenland. Michelin is officieel de productie gestart van banden zonder lucht.

Bandenfabrikanten zijn al jaren bezig met het uitvinden van luchtloze banden. Logisch ook, want daardoor wordt het onmogelijk om een lekke band te rijden. Echter is het uitzonderlijk moeilijk om een deftig rijgedrag, comfort en uithoudingsvermogen te kunnen garanderen. Michelin patenteerde in 2005 haar gecombineerde velg + band met de Tweel-benaming (samentrekking van Wheel en Tire). Bij ons klonk het alvast of ze hadden 't wiel terug uitgevonden....

Nu, bijna tien jaar later, achten ze de technologie rijp voor productie. Daarvoor heeft het een samenwerking met tractor- en landbouwmachinefabrikant John Deere. Nu ja, Michelin bouwt de banden (Tweelen?) in Piedmont, Zuid-Carolina en John Deere plaatst ze op enkele van haar zitmaaiers. Slim, want op die manier maak je het volk gewend aan de nieuwe band. Verder zullen enkele kleine graafmachines gebruik maken van de Tweel. Op een productiewagen zien het we het nog niet snel verschijnen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Rebel 09:11
afbeelding van Rebel

Ziet er goed uit. Vroeger met heftruck gereden met solid banden, binnen in bedrijfshal is dat nog te doen, maar buiten is het een ramp om beladen rond te rijden.

Wim 09:58
afbeelding van Wim

idd, benieuwd of we dit ook in de grotere jongens gaan zien, zegt wel genoeg dat ze dit op een schranklader en grasmachine lanceren, bij personenwagens zal er dan toch niet echt een business model voor zijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws