FAP FAP FAP, 10 afkortingen die je moet kennen als Autofan

afkorting-qv

De autowereld is bezaaid met afkortingen. Het merendeel daarvan wordt gebruikt voor elektronische functies, toch kan er ook een afkorting in de naam van een wagen zitten. Wij verzamelden 10 afkortingen waarvan je als Autofan toch echt wel het verhaal moet kennen.

Afkortingen zoals ABS, ESP en LPG klinken bekend in de oren. Wil je echt nog indruk maken aan de toog van de plaatselijke kroeg, dan ga je iets dieper moeten tasten in de buidel der naamgeving in autoland. Wij verhelderen alleszins 10 afkortingen, al betwijfelen we het niet dat jullie in de comments nog een resem andere afkortingen kunnen verduidelijken.

LP

Afkorting-LP-Lamborghini

Hoewel we zelf veelal te lui zijn, is de volledige naam van de Huracán en Aventador eigenlijk Huracán LP 610-4 en Aventador LP 700-4. Er komt dus nog een hoop moes achter de 'hoofdbenaming'. Het merendeel van de Autofans weet dat het laatste getal (2 of 4) terugslaat op het aantal aangedreven wielen en dat de cijfers voor het liggend streepje het aantal pk aanduiden. Maar uit welke stal hebben ze bij Lamborghini die LP gehaald? Wel, LP staat voor Longitudinal Posteriore een knappe benaming voor een lay-out waarbij de motor in de lengte ligt.

DSG

Afkorting-DSG

Eéntje die onze lijst heeft gehaald omdat-ie zowat de benchmark is in autoland. De DSG van de Volkswagen Groep is een uitermate snel en soepel schakelende automatische versnellingsbak. De Direkt-Schalt-Getriebe, ruwweg de 'direct schakelende versnellingsbak', maakt gebruik van een dubbele koppeling voor zijn prestaties. Binnenin de Volkswagen Groep kan je de bak terugvinden in modellen van Volkswagen (deuheuh), Audi (onder de S-Tronic noemer), Skoda en Seat. Ook de Bugatti Veyron heeft er één, al werd die niet door Borg Warner gefabriceerd, maar wel door Ricardo.

STI

Afkorting-Subaru-STI

Deze afkorting van Subaru klinkt eerder als een exotische ziekte. Toch vind je ze terug op de topmodellen van het merk. Veelal rallykanonnen die ontwikkeld zijn door Subaru Tecnica International, een aparte divisie van Subaru die in 1988 werd opgericht. Vandaar ook de afkorting 'STI'. Anno 2014 houden ze zich vooral bezig met de motorsportafdeling van Subaru en het verhooliganiseren (is dat een woord?) van Japanse bolides. Al wachten wij nog steeds op een échte BRZ STI.

QV

Afkorting-Alfa-Romeo-QV

Een afkorting die meteen een glimlach tovert op het gezicht van alfisten. QV, voluit Quadrifoglio Verde, is een referentie naar het klavertjevier. Niet omdat de Italianen graag tuinieren, wel omdat het gewoonweg echt een geluksbrenger is voor Alfa Romeo. Tijdens de 14e editie van de Targa Florio-race in 1923 wist het merk te winnen met een wagen waarop het typerende logo kleefde. Een afkorting die dus vooral leeft dankzij bijgelovigheid.

GTS

Afkorting-Porsche-GTS

Het plakt achterop een resem Porsches, maar eigenlijk weet de meerderheid van de eigenaren niet eens waar die drie letters voor staan. GTS staat voor Grand Touring Sport en kwam voor de eerste keer voor op een 911. Het betrof een versie die ontwikkeld was voor de gelijknamige raceserie van de FIA. Vandaar ook de naam, simpel toch? Wat de GTS-modellen uniek maakt (buiten de geweldige sound) is de manier waarop lucht wordt binnengezogen. Die wordt eerst samengedrukt door een vernauwing om daarna terug 'vrij te gaan'. Daardoor is de verbranding efficiënter. De technische reden daarachter besparen we jullie.

FAP

Afkorting-Fap-Peugeot

Och kom, het blijft de lolligste afkorting voor internetadepten sinds LOL. Toch staat de Franse FAP FAP FAP niet voor die digitale variant. Peugeots met dieselmotor die zijn uitgerust met een roetfilter krijgen de drie extra letters in hun naam. Gewoonweg voor 'Filtre A Particules'. De meer gangbare naam voor die filter is trouwens DPF. Een afkorting waar menig dieselrijder waarschijnlijk al mee in aanraking is gekomen.

JCW

Afkorting-Mini-JCW

Een eerbetoon aan John Cooper, een racelegende die de MINI omtoverde van guitig karretje voor de vrouw tot zwaar geschut op rallypistes. Voluit John Cooper Works is het nu een bedrijfje dat tuningsonderdelen maakt voor de nieuwe MINI's en accessoires creëert. De banden met BMW zijn zo goed, dat ze hun wagens gewoonweg mee in de showroom zet met de JCW-benaming.

HEMI

Afkorting-HEMI

Een Amerikaan houdt van de HEMI-motoren. Wij associëren ze vooral met de gigantische Dodge Ram en de heerlijke Jeep Grand Cherokee SRT. De vier letters slaan terug op het ontwerp van de motor. Daarbij is de top van elke verbrandingskamer HEMIsferisch (heb je hem?). Vergelijk het met een uitgeholde halve appelsien bovenop de verbrandingskamer (waar die anders gewoon plat zou zijn). Voordeel daarvan is dat de verbranding soepeler gaat en dat de kleppen logisch liggen in de kamer. Nadeel is dan weer het extra gewicht. Maar hey, 'Murica!

DS

Afkorting-Citroen-ds

Momenteel hebben we een resem aan DS-modellen bij Citroën. Toch zal de jongere garde voordien nooit gehoord hebben van de naamgeving. Zonde, want de DS is een pilaar in het verhaal van de Franse auto-industrie. Als opvolger van de Traction Avant moest de DS het succes van Citroën verderzetten, en dat deed het met verve. Toen de wagen in 1955 werd voorgesteld op het autosalon van Parijs (waar anders?), wist het merk op één dag al 12.000 bestellingen te noteren. En hoewel DS geen afkorting is in de pure betekenis, is het toch een mooi verhaal. Fransen spreken DS namelijk uit als 'Déesse', het Franse woord voor godin.

NSX

Afkorting-Honda-NSX

Een sportwagen uit Japan die het schaamrood op de wielkasten van een Porsche 911 wist te zetten. Een project van Honda dat samen met F1-legende Ayrton Senna werd ontwikkeld. Over de afkorting lopen de meningen uiteen. Al is de meest gangbare redenatie plausibel. De Japanners noemden de conceptvariant van de NSX de NS-X. Een afkorting die stond voor New Sportscar eXperimental. De media-aandacht was zo groot voor de bolide dat Honda besloot om de naam te houden, minus het liggend streepje.

Welke afkorting kennen jullie nog die echte Autofans zeker moeten kennen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Rebel 00:31
afbeelding van Rebel

AMG – de namen achter deze drie letters vormen de basis van de pijlsnelle ontwikkeling van een tweemansbedrijf tot het Performance-wereldmerk Mercedes-AMG. A van Aufrecht, M van Melcher en G van Großaspach.

Rebel 00:41
afbeelding van Rebel

GTO - Gran Tourismo Omologato, ofwel Grand Touring Car in productie. Denk maar aan de Pontiac GTO, Donkervoort GTO.

chuwie 01:34
afbeelding van chuwie

Welke motor afkortingen er bij welke merk horen, vb Peugeot gebruikt hdi, Renault dci tce...etc.. je weet wel, ik kan er mij soms dood aan ergeren, of ligt dat nu aan mij?

DH 10:24
afbeelding van DH

Als je op zondag een Ferrari ziet passeren, is het meestal een 348 TB. TB staat voor Trasversale (slaat op de dwarsgeplaatste versnellingsbak) en B voor Berlinetta (een coupé). Om het af te maken betekenen de cijfertjes 3.4 liter v8.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws