Deze Alpine haalt 340 pk uit een verbrandingsmotor op… waterstof

Alpine Alpenglow Hy4 2024

De verbrandingsmotor op waterstof leeft, écht waar! De Alpine Alpenglow heeft namelijk de stap van statische conceptcar naar rijdend prototype gezet. Dat rijden doet hij voorlopig nog met een H2-drinkende viercilindermotor onder de kap maar geen nood, want Alpine belooft ook een V6!

Er zijn zo’n beetje twee stromingen in waterstofland. De meest gangbare stroming gelooft in de brandstofcel, die waterstof omzet in stroom om accu’s mee te vullen en elektromotoren mee aan te drijven. Die techniek vind je al langer in bijvoorbeeld de Toyota Mirai en hoewel veelbelovend, is dat allemaal niet echt spannend. Voor spanning moet je daarentegen bij de tweede stroming zijn want die wil waterstof gebruiken als brandstof voor traditionelere verbrandingsmotoren. Toyota bewees al dat het kan in een GR Yaris-hothatch, maar het kan nog heter dan dat.

Potentieel voor productie

Alpine heeft namelijk het doek getrokken van zijn Alpenglow Hy4 en komt die naam je enigszins bekend voor, dan is dat geen toeval. Zo onthulden ze anderhalf jaar geleden al eens een ‘Alpenglow’, al was dat toen niet veel meer dan een statisch concept met wat leuke beloftes. Die beloftes zetten ze nu om in de praktijk want als ‘Alpenglow Hy4’ kan dit apparaat ook écht rijden. Daartoe monteren de Fransen drie tanks die elk 2,1 kilogram H2 bevatten, en dat goedje gaat — zoals het ‘4’-tje in de naam al doet vermoeden — naar een viercilindermotor. Die is 2.0 liter groot en produceert 340 pk, goed voor een topsnelheid van 270 km/u.

Alpine Alpenglow Hy4 2024

Nu vertelt Alpine er wel bij dat dit nog niet de uiteindelijke motor van de Alpenglow is, maar eerder een tijdelijk probeersel. Het gaat hier namelijk om een prototype waar het merk straks de 6 Uur van Spa-Francorchamps mee wil rijden om te bewijzen dat de technologie werkt. Nadien krijgt de Alpenglow een speciaal daarvoor ontworpen V6-motor aangemeten en wordt hij dus vermoedelijk omgedoopt tot Hy6. Dat klinkt allemaal als best veel moeite voor een conceptcar en inderdaad: als we Alpine mogen geloven, zou deze Alpenglow wel eens een staartje kunnen krijgen in productievorm… Stel je voor!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws