Honda Civic Type R is terug snelste voorwielaandrijver over Nürburgring [VIDEO]

Honda Civic Type R Nürburgring record 2023

Het is feest bij Honda vandaag, want ze hebben terug een record over de Nürburgring in handen. Hun Civic Type R raasde namelijk sneller over de Nordschleife dan gelijk welke andere voorwielaangedreven auto ooit tevoren. Dit is hoe dat er vanuit de cockpit uitzag.

Brengt Honda een nieuwe Civic Type R op de markt, dan is het opletten geblazen voor andere fabrikanten van hothatches. De Japanse inzending mag zich namelijk bij elke generatie opnieuw tot één van de groten in zijn klasse rekenen, al moest hij in 2019 wel het onderspit delven voor de extreme Renault Mégane RS Trophy-R. Die pakte toen het ronderecord voor voorwielaandrijvers over de Nürburgring af van de vorige generatie van de Civic Type R, maar nu is het tijd voor wraak…

Moeiteloos richting record

Honda heeft zijn nieuwe generatie van de Civic Type R namelijk richting de ‘Ring gestuurd, en die knalde er over het 20,832 kilometer lange circuit in 7 minuten, 44 seconden en 881 duizendsten. Daarmee wist hij zijn titel terug te pakken van de Renault, die er eerder 7’45”389 over deed… En de kans is klein dat de Fransen snel een comeback maken, want zij bieden geen RS-versie van de Mégane meer aan. Nog voor zijn lancering kwam trouwens ook al naar boven dat de Type R het ronderecord in zijn categorie over het Japanse Suzuka-circuit in handen had gekregen, dus we mogen gerust beginnen spreken over de snelste voorwielaandrijver ter wereld.

Dat is ook weinig verwonderlijk wanneer je de cijfers er even bij haalt, want de nieuwe Civic Type R perst 329 pk en 420 Nm koppel uit zijn 2.0-liter V-TEC-turbomotor. Die cijfers gaan dus stuk voor stuk naar de voorwieltjes langs een manuele zesversnellingsbak, en in handen van de juiste piloot snelt hij ermee naar de 100 km/u in 5,4 seconden. Ook minder kundige bestuurders zouden echter flink wat uit deze nieuwe generatie moeten kunnen halen, want Honda is zo vriendelijk geweest om de bak te voorzien van rev-matching-technologie voor zij die niet kunnen heel-and-toe’en. En inderdaad: kijk maar eens hoe moeiteloos de voeten van de piloot in het recordbrekende filmpje te werk gaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws